Overview - Armate Existente
Aici un overview al "ceea ce exista", deoarece intrebarea "exista natia X ?" a aparut de multe ori. Listate mai jos cartile existente si armatele pe care le gasiti in ele. Mi-am permis si un rating acolo unde cunosc lista, insa ratingul este doar "in supplement", bataliile intre armate din epoci diferite nu sunt incurajate si sunt oarecum debalansate.
ANTICHITATE
CHARIOT WARS
Sumerians & Akkadians
New Kingdom Egyptians
Hammurabic Babylonian Empire
Hittite Empire
Mycenaean Greek & Trojan Armies
Israelites
Assyrian Empire
Armate slabe si care nu pot fi jucate decat intre ele. Recomandat doar pentru fanii perioadei, desi ma indoiesc ca acestia exista printre noi. Per total, boring, imo.
ALEXANDER THE GREAT
Rise of Macedon (Filip si Alexandru pana la cucerirea Persiei) -
Macedonian Empire (Alexandru dupa cucerirea Persiei)
Late Achaemenid Persians (Sfarsitul Imperiului Persan)
India (India in timpul invaziei lui Alexandru)
Greek Mercenaries (Mercenari greci din perioada elenistica)
Thracian & Illyrian Tribesmen (Forte tribale din Balcani)
Foarte bine scris, armata Macedoneana este extrem de puternica si ai o multime de scenarii si reguli speciale interesante. Recomandat absolut, asteptam cu interes continuarea cu perioada Diadohilor.
HANNIBAL & THE PUNIC WARS
Punic Army (Armata cartagineza din cele 3 razboaie)
Republican Roman Army (Armata romana din razboaiele punice)
Spanish (Triburi Iberice si Celtiberice)
Numidians (Triburi africane implicate in conflictele punice)
Early Gauls (Triburi galice din Sec 4-3 BC)
Ligurians (Triburi din Liguria)
Un supliment foarte misto scris, detaliat si cu o multime de informatii si reguli interesante. Must have. Armatele cartagineza si romana sunt, alaturi de Macedoneni si Romanii din manual, probabil cele mai puternice armate din intregul sistem de joc.
SPARTACUS
Un supliment cu armata romana din Italia in sec 1 BC si fortele sclavilor din revoltele din acea perioada. Destul de slab scris si liste fara posibilitatea de a fi jucate in alt context.
FALL OF THE WEST
Roman Limitanei
Roman Comitatenses
Sea Raiders
Western Barbarians
Eastern Barbarians
Central Barbarians
North Africans
Warlords
Un supliment aparent nespectaculos, dar totusi foarte bine structurat si foarte fun de jucat. Mie personal imi place foarte mult, desi e scris cam "amateurish", si are ceva vechime. Este despre perioada caderii Imperiului Roman, sec 4-5 AD, in timpul invaziilor barbare. Armatele sunt foarte flexibile si reflecta perfect haosul perioadei. Ptr cine vrea sa joace cu Huni, Vizigoti, Vandali etc, sau cu Romanii in ultimele lor momente de existenta disperata, o alegere excelenta. Attila, Aetius, o multime de batalii faimoase, big fun.
THE ART OF WAR
Shang Dynasty
Zhou Dynasty
Warring States
Eastern Steppe Nomads
Han Dynasty
Red Eyebrow Rebels
Yellow Scarves Religious Cultists
Three Kingdoms
Un supliment despre perioada antica a Chinei. Nu l-am citit, nu ma pricep si nu m-a interesat niciodata perioada, asa ca nu am nici un feedback.
DARK AGES
THE AGE OF ARTHUR
The Romano-British Civitates - including the armies of Vortigern, Ambrosius and the Bretons.
The British and Welsh Kingdoms - including the kingdoms of Gododdin, Gwynedd, Strathclyde and Dumnonia.
The Saxons - including Saxon raiders as well as the kingdoms of the Heptarchy.
The Franks - the armies of the early Merovingians.
The Picts - including the Northern and Southern Picts, and the enigmatic Attecotti.
The Scots-Irish - including Irish raiders and the kingdoms of Dalriada and Ireland.
Un supliment nou pe care inca nu am apucat sa pun mana, dar intentionez sa il achizitionez cat se poate de curand. Epoca Arthuriana si marile invazii in Vestul Europei. Pare foarte cool.
SHIELDWALL
Armies of the Norsemen
Including the Viking armies of the Danish, Norwegians and Hiberno Norse.
Armies of the English
Including the Saxon armies of Wessex, Mercia, and Anglia.
Armies of the Caledonians
Including the Scots and the Picts.
Armies of the Welsh
Including Gwynedd and Powys.
Armies of the Irish
Including Munster, Leinster and Ulster.
Armies of the Western Franks
Including the armies of the Carolingian French and Duchy of Normandy.
Hire mercenaries from the Dogs of War list to compliment your army
Including the Gall Gaedhil - the Sons of Death and mercenary Serjeants from Italy or Northern Spain.
Suplimentul meu favorit. Absolut perfect din punctul meu de vedere, liste misto, flavour, tot ce vrei. Eu sunt si subiectiv ca am Vikingi, e adevarat, dar si eu si Andrei avem deja armate din acest supliment iar perioada ne place foarte mult.
BYZANTIUM: BEYOND THE GOLDEN GATE
Early Byzantines 527-660 AD - including the armies of Justinian and Heraclius.
Germanic Kingdoms 442-800 AD - including the armies of the Ostrogoths and Lombards.
Sassanid Persians 226-649 AD - including armies for the early and later Sassanid period.
Steppe Nomads 558-1200 AD - including the armies of the Magyars and Penchenegs.
Thematic Byzantines 660- 1042 AD - including the armies of the Isaurian and Macedonian dynasties.
Bulgars and Slavs 643- 1018 AD - including the armies of the early and later Bulgars.
Early Caliphates 632- 1073 AD - including the armies of the Arab Conquest and Abbasids.
The Rus 750-1250 AD - including the armies of the Early Pagan and Great Rus.
Later Byzantines1042-1185 AD - including the armies of the Komnenian dynasty.
Iarasi un supliment extraordinar de bine facut acoperind o perioada lunga si armate foarte variate. Bursuc si Zeber vor sa isi ia armate din acest supliment si se pot combina foarte bine cu Shieldwall si El Cid, sunt armate din aceeasi epoca si pot lupta unele contra celorlalte. Sectiune istorica si explicativa foarte buna si probabil armatele cele mai interesante din joc.
EL CID
Armies of Christian Spain - The early Christian Kingdoms, the Age of El Cid and the Reconquista.
Armies of Al-Andalus - The Caliphate of Cordoba, the Taifa Kings and the Later Taifas.
Armies of the African Invaders - The Almoravids and the Almohads.
Aliados y Mercenarios - Allies and Mercenaries available for hire to complement your armies.
Un supliment cam subtirel si limitat ca arie de acoperire, dar cu 3 factiuni foarte echilibrate si bine facute, se poate combina cu Shieldwall si Byzantium. Ne place.
LATE MIDDLE AGES
ARMIES OF CHIVALRY
O carte scoasa in pripa care contine foarte multe liste de armate medievale. Englezi, Francezi, Scotieni, Germani, Burgunzi, Rusi, Romāni, Husiti, Unguri, Polonezi, Italieni si Turci. Problema este ca fiecare lista are 2 pagini (adica nimic) si cartea a fost scrisa in 3 luni si testata aproape deloc. Am lucrat la cartea asta (listele de romāni si rusi sunt facute de mine) si pot sa spun ca e FAEL. Epic, imo.
VLAD THE IMPALER
The Kingdom of Hungary - (1280-1526)
Moldavia and Walachia - (1330-1527)
The Ottoman Turks - (1281-1526)
Serbia - (1282-1459)
The Bulgars - (1280-1396)
Albania - (1286-1479)
Byzantium - (1280-1460)
The Achaian Franks - (1261-1332)
The Grand Company of Catalans - (1302-1388)
Un supliment bun, la care am lucrat si spre deosebire de cel de mai sus sunt foarte multumit de rezultat. Este testat, bine documentat si are o campanie si scenarii dragute. Sincer eu desi am facut listele de romāni si alte cateva chestii, nu ma omor prea mult dupa aceasta perioada, implicit l-as considera din punctul meu de vedere sub Shieldwall si Byzantium. E adevarat ca exista listele de romāni, dar nu le poti juca decat contra armatelor din acest supliment si a polonezilor (dintr-un supliment viitor). In fine, e destul de misto dar prefer sa ma limitez la Dark Ages pentru moment.
SIEGE AND CONQUEST
Reguli de asediu si de campanie pentru WAB, de asemenea multe scenarii. Mai misto decat actualele reguli de Siege de la WFB, pot fi adaptate dar trebuie avut grija pentru ca in Fantasy potentialul destructiv este mult mai mare. O multime de idei si surse de inspiratie insa in acest supliment (plus niste super-poze), categoric o recomandare.
Once upon a time there was a king who won a battle. One day spent fighting in the middle of a very large cornfield halfway between Boulogne and Arras. One day in late October 1415. A day when the King of England and his few followers stood their ground against an army six times larger. And won. And on that field of Agincourt, they went from history into legend.
Last edited by Dirkhrod; 15 decembrie 2008 at 11:58.
|