Games Workshop Evenimente Parteneri Comunitate Locatii {LANG_CONTACT}
Games Workshop

Vechi 27 septembrie 2011, 13:54
usa_supersonic's Avatar
usa_supersonic usa_supersonic e offline
HAMMER OF DEMONS! MASTER OF THE ARMORY!

Data inscrierii: mai 2009
Posturi: 1,316
Implicit HOMERULES- hobby games store 40k

Am sa pun aici niste intrebari si Niraco in urma discutiilor va pune in aplicare homerules-aplicate mai ales de a lungul turneelor,liga etc.

1.Q:"Ce facem daca un jucator uita sa dea de rezerve in tura 2,3etc.?"

R:Regulile spun clar ca TREBUIE sa dai de rezerve. De aceea a nu da insemna 2 lucruri ori nu se stiu/se uita regulile ori se triseaza. Tinand cont ca poate fi un factor ce poate sa scada fun-ul jocului, voi lasa la indemanda jucatorului "pagubit" sa decida ce patesc rezervele adversarului fie prin discutie directa cu adversarul, ori prin chemarea arbitrului. In mod normal rezevele sunt distruse, dar in spirit de friendly game si colegialitate ca jucator eu de cele mai multe ori accept sa se dea in tura urmatoare. A nu se uita ca responsabilitatea aplicarii regulilor revine ambilor jucatori ceea ce inseamna ca si cel care joaca cu un jucator ce uita sa dea de rezerve are responsabilitatea in a-i spune sa dea conform reguililor. A nu spune special pentru a decide apoi ca sunt distruse reprezinta lipsa de fairplay si tind sa o penalizez la turnee.

2:Q:"Cand o unitate este falling back si nu mai este in coerentza,trebuie pe moving sa revina in coerentza si apoi sa fuga sau trebuie sa fuga fara sa revina in coerentza.

R:regula e simpla descrisa in carte. fiecare model fuge pe cel mai scurt drum. Daca nu era in coerenta va fugi fara a fi in coerenta. cand si daca se va regrupa va trebui conform regulilor sa reintre in coerenta inainte de a actiona in mod normal.
PS: se poate regrupa facand run in shooting phase.Run inseamna ca nu toate modelele sunt obligate sa alerge si doar directia de alergare este decisa de regula de fall back: direct spre marginea mesei

3.Q:"Referitor la atacurile Mawloc-ului TftD versue vehicule;Mawloc-ul penetreaza cu 6+d6 sau 6+2d6(fiind o Monstrous Creature?)

R:Legal sunt S6+D6.

4.Q: "In warhammer am intalnit de-a lungul ligii situatia in care un zid te impiedica sa vezi o unitate-folosind TRUE LOS nu ai voie sa tragi dar ai voie sa asaltezi?"

R:"Se poate asalta fara LOS respectand bineinteles conventiile de teren si restul de reguli. Asta ma indeamna sa va indemn sa nu uitati sa discutati terenul inainte de fiecare meci: ce e difficult, dangerous si impassable"

CLARIFICARI REGULI-a.k.a.-nu home rules,ci doar RULES

1: Q :Cum functioneaza corect un asalt cu vehiculele?

R: Exemplu- o unitate de 10 marines asalteaza un Rhino si nu reuseste sa ii faca nici un pentrating/glancing hit.Dupa ce se termina faze de asalt...

a) Se lasa in base contact vehiculul si modelele care au asaltat

b)Dupa ce s-a terminat asaltul si cei 10 marines au ramas in B2B cu vehiculul,------- daca vehiculul vrea sa pivoteze se poate!doar ca cei 10 marines pivoteaza o data cu el,ramanand tot in B2B cu vehiculul

c) Daca vehiculul alege sa nu se miste(sau este imobilizat,stuned) cei 10 marines pot lovi vehiculul si pe faza de "asalt a vehiculului"(chiar daca vehiculul a pivotat)

2:Q:Cum functioneaza coverul pentru vehicule/Monstrous Creatures?!;sunt ele afectate daca shot-ul trece prin area terrain?

R: Un vehicul poate beneficia de cover save(count as obscured) numai daca side-ul in care se trage este cel putin 50% fizic in cover.Nu conteaza daca focul trece prin elemente de area terrain,alte unitati s.a.m.d.Mentiunea este ca acel cover poate fi modificat daca side-ul in care se trage nu este vizibil de catre fierer-(cover 3+) sau 5+ daca este la limita celor 50% de obscured(si nu poate fi decis).Acelasi lucru este valabil si pentru MC's

3:Q:"Nu dai cover unei unitati daca tragi prin mai putin de 2" de area terrain.Este valabil si invers?Daca tragi prin mai mult de 2" de area terrain dai cover unei unitati?

R:Nu.O unitate primeste cover NUMAI daca nu este total vizibla de catre cel care trage sau daca shot-ul trece prin 2 elemente de teren(copaci,cladiri etc.) sau prin alte unitati(friend or foe).DAca A implica B,nu inseamana ca si B implica A

Last updated 22.December.2011

Last edited by usa_supersonic; 22 decembrie 2011 at 11:16.
Reply With Quote
Vechi 27 septembrie 2011, 21:04
laudarkul's Avatar
laudarkul laudarkul e offline
Senior Member

Data inscrierii: iulie 2007
Posturi: 1,243
Implicit

http://www.warseer.com/forums/showthread.php?t=318902

Referitor la atacurile Mawloc-ului TftD...
Sincer si eu inclin spre Str6+D6, dar se pare ca sunt si alte pareri....

Legal sunt S6+D6. Tinand cont ca mawloc-ul insa a praf...............

Last edited by Niraco; 27 septembrie 2011 at 22:51.
Reply With Quote
Vechi 01 octombrie 2011, 19:38
eFTy's Avatar
eFTy eFTy e offline
C H A O S

Data inscrierii: februarie 2007
Posturi: 1,854
Trimite mesaj via Yahoo la eFTy
Implicit

Alta decizie

In warhammer am intalnit de-a lungul ligii situatia in care un zid te impiedica sa vezi o unitate-folosind TRUE LOS nu ai voie sa tragi dar ai voie sa asaltezi?

(*mentionez ca in reguli nu este nimic care sa interzica asaltul kiar daca nu ai LOS
*Pe dakka a fost o discutie similara in editia 4 si FAQ gw a fost :" nu poti trage daca nu ai LOS dar poti asalta deoarece ai destul "inteligence where the enemy should be" ----bine totusi asta era editia 4)

Aia cu asaltu prin zid cand nu vezi nimic mi se pare cretina sincer.
"Avem informatie ca sunt aia acolo" - pe acelasi argument pot sa bag si un rand de rapid fire sau o pleasca de battlecannon ca "stiu eu ca sunt aia acolo"

Dar asta e, nu toate regurile au vreo farama de sens.

Nu vezi nu asaltezi. Punct!

Si daca ai trupe in spatele unui transportor? Evident nu tragi ca nu poti sa-i vezi sau sa penetrezi blindajul dar dupa principiul "nu vad nu asaltez" inseamna ca nu poti sa multiasaltezi transportorul si trupele din spatele acestiua. Poate mai dezbateti si nu puneti punct asa direct.

Citat:
Original a fost postat de meatball Vezi Post
Si daca ai trupe in spatele unui transportor? Evident nu tragi ca nu poti sa-i vezi sau sa penetrezi blindajul dar dupa principiul "nu vad nu asaltez" inseamna ca nu poti sa multiasaltezi transportorul si trupele din spatele acestiua. Poate mai dezbateti si nu puneti punct asa direct.
Imi place idee

Eu as zice ca soldatii mei nu vad-din cauza unui transportor de al meu as putea asalta.banuiesc ca aia din trasportorul meu pot saimi spuna pe un hands free -"ma nene ataca si tu tau astia ca sa nu cu obuzu in ei"
Bine-deciziile niraconice sunt oarecum finale-el ocupandu se main de evenimente eu doar de incepatori

Citat:
Original a fost postat de meatball Vezi Post
Regula este clara. Declari asaltul pe transportor. Apoi daca respecti regulile de movement in assault phase si ajungi cu un model al o unitate asa departe fara a mai putea sa ajungi la transportor poti sa implici si acea unitate in asalt. True line of sight ca regula de baza a editiei a 5- a se aplica la deciziile in cadrul pasilor din fiecare faza movement, shooting, asalt. Insa regulile aditionale la nivel de muticombat nu fac nici olimitare. Nu ajungi la unitatea declarata ca asaltata, poti sa te duci pe o alta unitate atat timp cat respecti regulile de coerenta.

E destul de clar cum functioneaza multiasaltul, problema este ca multiasaltul e o decizie constienta adica am un motiv pentru care am modele care nu asalteaza tinta primara. (i.e. stiu ca sunt niste baieti in spate). TLOS nu inseamna ca daca nu vad o unitate atunci ea nu exista.

Sau alt caz: battlesuits in 8 inchi trag in niste berzerkers. movement: ies de dupa un zid; shooting: trag; assault: jetpackmove in spatele zidului - no line of sight. Berzekers move 6 inchi; shooting nimic; si asault se uita la zid si se mira unde au fugit aia care tocmai au tras in ei si i-au vazut fugind in spatele zidului.

Pana la urma se poate accepta regula no LOS no assault dar apar niste situatii in care jucatorii ar putea cadea de acord ca se poate asalta.

Meatball, in turneu toata lumea trebuie sa foloseasca acelasi set de reguli altfel nu ar fi echitabil.

De aceea decizia mea ramane intrucat consider ca este in concordanta cu consistenta regulii de TLOS pe pasii fiecarei faze de joc. Partea de multiasalt este o extensie a asaltului normal si daca la tinta primara trebuie respecat TLOS, la secundare daca respecti regulile de movement consider ca este permis sa nu fie in TLOS. E in spiritul jocului si nu e impotriva regulilor, fiind un set separat de regulile descrise in pasii normali de faza de joc.

Nu gasesc argumente inca impotriva acestei decizii ale mele.

Multumesc.

Niraco tind sa fiu de acord cu meatball. Exemplul cu Crisis suit si berzerkers e foarte elocvent. Practic ca Tau vei trola cu regulile de TLoS. Sunt destul de sigur ca din cauza unor astfel de situatii nu au pus restrictia "must see the target" in regulile de asalt. Ceea ce faci tu e o schimbare a unor reguli clare si cam tinde sa deschida o cutie a Pandorei.

Un alt exemplu ar fi o unitate de marines care se ascunde dupa propriul Rhino (fie el intreg sau wrecked). Daca ai o unitate de asalt pe partea cealalta, in mai putin de 12" de baieti, nu poti decat sa bati darabana pentru ca nu mai vezi o untiate despre care stii ca e acolo. Exact la fel cum stii ce fel de unitate se afla in interiorul fiecarui transportor.

Degeaba zice Toma ca daca stii ca sunt acolo ar trebui sa poti si trage in ei, nu e acelasi lucru (bine, ar fi daca ai avea arme de ordnance dar sa fim seriosi, jocul e mult mai irealist in mutle alte privinte). Una e sa tragi orb intr-o cladire si alta e sa te duci si sa ii scoti din vagauna ca sa le dai 3 scaltoalce.

Sfatul meu e sa jucati dupa reguli, mai ales cand sunt clare. Daca ar fi fost ceva foarte ambiguu, rule away as you see fit, dar in conditiile astea eu pot sa cer sa ai voie si cover si armour save, ca doar e logic si realist astfel.

voi mai citi odata regulile. dar nu vad ce e impotriva regulilor efty? eu vreau sa fie in concordanta cu regulile, daca am gresit interpretarea revin fara nici o problema.

Prima pagina din sectiunea dedicata fazei de asalt are o lista de restrictii aplicate declararii asalturilor, precum si secventa in care decurge intreaga faza. Pagina 33 in manual.

O unitate nu are voie sa declare un asalt daca:
-unitatea e deja locked in combat
-unitatea a alergat in faza de shooting
-unitatea este gone to ground
-unitatea a tras cu arme rapid fire sau heavy
-unitatea se retrage

Apoi se face mentiunea ca o unitate care a tras cu arme de asalt are voie sa asalteze doar unitatea care a tras si se trece la regulile detaliate privind miscarea modelelor, asalturi multiple, etc.

Din moment ce nu se face nici o mentiune legata de TLoS, restrictia pe care vreti sa o aplicati nu e parte din reguli. La Shooting Phase mentioneaza clar ca trebuie intai sa verifici LoS, si parte din regulile de LoS e fraza "Warhammer 40,000 uses what we will call 'true line of sight' for shooting attacks". Bonus, reguliel de LoS sunt parte din sectiunea de shooting phase.

am inteles. Stiam altceva. daca imi permiti voi mai verifica o data toata sectia de asalt si apoi revin asupra deciziei.

Multumesc pentru efort.

Daca nu vad pentru a trage (nu sunt obligat sa trag) cum pot vedea pentru a asalta ?
Nu vezi, nu poti trage/asalta.

Omuletii aia pictati teoretic ar poseda cel putin toate simturile umane. Daca 5 marinari spatiali in power armor coboara dintr-un rhino si esti la 15 metri distanta auzi daca esti eldar. Daca niste orci sunt intr-un transeu un gaunt ii miroase ssmd.

Chestia asta cred ca e foarte relevant de lamurit mai ales ca la magazin avem ruine. Daca am un model la etajul 1 si un model inamic la etajul 2 si sta direct sub el (3 inchi) normal ca nu il vad. Ce fac? Pierd o tura ca sa ma duc pe movementul meu la etaj si sa zic usurat "O man, ce bine ca nu te-ai dus la etajul 3 ca mai pierdeam o tura" Sunt la cativa metrii de unu care a tras cu o racheta si-a sunat gagica si a facut comanda la pizza pe tura lui. Chiar daca nu il vad, stiu ca e acolo. Nu trag in el ca poate nu penetreaza gloantele mele peretele da mai fac doi pasi si-i ard una dupa ceafa.

http://www.heresy-online.net/forums/...ad.php?t=98957

http://www.warseer.com/forums/showthread.php?t=319592

___ceva opinii internationale____

Atunci cand tragi-tragi la o distanta mai mare,dar cand esti langa inamica este normal sa ii mai auzi cum se misca,cum respira

Exceptie de la LOS fac Ordnance Barrage si asaltul,altfel pe ce motiv trag eu cu barrage in ceva daca nu as avea o idee ca pe acolo pe undeva se afla forte inamice

Dragilor, verificam regulile. Restul ce ar face un soldat nu are legatura cu un joc ce contine abstractizari si conventii. Un pic de rabdare ca nu am apucat cu munca mea sa stau sa citesc again.

Bun. Am stat si am citit rulebook-ul de la un capat la altul si am cautat prin cam jumatate din FAQ-urile de pe site-ul GW.

Tinand cont de urmatoarele:
- cele scrise la pagina 33- assault phase summary, declare/dissallowed assaults,
- cele scrise la pagina 34 Moving assaulting units (un element important mi se pare fraza " All the models in an assaulting unit make their assault move following the same rules as in the Movement Phase, with the exception that they may be moved within 1" of enemy models")
- de faptul ca in paginile referitoare la Movement phase nu exista nici o referire la TLOS
- ca TLOS este o regula inclusa in sectiunea shooting phase nu este o regula definitorie a tuturor fazelor
- ca Shooting phase este o regula conditionala pe cand assault phase este o regula de permisivitate

consider ca am gresit in evaluarea mea initiala bazata pe amintiri si ca intradevar se poate asalta fara LOS respectand bineinteles conventiile de teren si restul de reguli. Asta ma indeamna sa va indemn sa nu uitati sa discutati terenul inainte de fiecare meci: ce e difficult, dangerous si impassable

Last edited by Niraco; 06 octombrie 2011 at 03:32.
Reply With Quote
Vechi 06 octombrie 2011, 03:34
Niraco Niraco e offline
I like wet girls

Data inscrierii: decembrie 2008
Posturi: 2,482
Implicit

post Updated
Reply With Quote
Vechi 06 octombrie 2011, 07:17
usa_supersonic's Avatar

Implicit

YESSSS we now officially have "Home Rules"
Va astept in continuare cu nelamuriri si propuneri
Reply With Quote
Vechi 17 octombrie 2011, 16:05
usa_supersonic's Avatar

Implicit

Deoarece de-a lungul acestei ligi am observat o groaza de interpretari gresite-mai ales in faza de asalt ma simt nevoit sa propun acest lucru la home-rules
VREAU SA SUBLINIEZ O GRESEALA MARE CARE SE TOT FACE IN CADRUL GAMES WORKSHOP .ro adik la noi!

Nu este un home rule dar vad ca trebuie sa il scriu aici pentru ca toata lumea joaca asa...si e gresit!

Exemplu- o unitate de 10 marines asalteaza un Rhino si nu reuseste sa ii faca nici un pentrating/glancing hit.Dupa ce se termina faze de asalt...

Ce facem noi la magazin
1)Indepartam cei 10 marines la 1" de vehicul
GRESIT
1)' Ce ar trebui sa facem la magazin Sa lasam in base contact vehiculul si modelele care au asaltat

2)Ce facem noi la magazin::: Daca vehiculul este inconjurat de marines la 1"de el si vehiculul vrea sa pivoteze NU SE POATE PENTRU CA SE APROPIE LA MAI PUTIN DE 1" de inamic.E posbil doar sa faca Tank shock dar fara sa pivoteze GRESIT

2)'Dupa ce s-a terminat asaltul si cei 10 marines au ramas in B2B cu vehiculul,------- daca vehiculul vrea sa pivoteze se poate!doar ca cei 10 marines pivoteaza o data cu el,ramand tot in B2B cu vehiculul

3)CE facem noi:::::Pe tura vehiculului cei 10 marines nu pot sa loveasca vehiculul deoarece sunt la 1"de el" GRESIT

3)'Ce ar trebui sa facem:::: Daca vehiculul alege sa nu se miste, cei 10 marines pot lovi vehiculul si pe faza de "asalt a vehiculului"(chiar daca vehiculul a pivotat)
Reply With Quote
Vechi 17 octombrie 2011, 16:38
Niraco Niraco e offline
I like wet girls

Implicit

La prima chestiune sunt de acord. urmatoarele verific
Reply With Quote
Vechi 17 octombrie 2011, 17:05
usa_supersonic's Avatar

Implicit

Pagina 63-vehicule succesive turns...e kiar in carte..no debate...ce facem la magazin e o maxima eroare(cu toate ca am incercat sa explic am intalnit reticentza..asa ca home rule...)
Reply With Quote
Vechi 17 octombrie 2011, 17:19
laudarkul's Avatar
laudarkul laudarkul e offline
Senior Member

Data inscrierii: iulie 2007
Posturi: 1,243
Implicit

Sunt de acord cu cele scrise...Sunt in Rulebook explicate clar(doar ca nu am citit cu atentie).
Vechi 18 octombrie 2011, 09:21
Niraco Niraco e offline
I like wet girls

Implicit

Corect. e clar si trebuie sa mai invatam

pune si tu in postul initial USA sa fie adunate toate chestiunile in un loc
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Moduri de Afisare